Wyniki konkursu kulinarnego

Z radością informujemy, że w konkursie kulinarnym przyznaliśmy:

I miejsce kategoria na słodko
Olaf Niestrój klasa 7b
Deserowy ser

I miejsce kategoria na słono
Kacper Skrzypczak kl 8a
Świnka pod Hiszpańska pierzynką

Nagrody zostaną wręczone na najbliższym apelu. Bardzo dziękujemy wszystkim uczestnikom i życzymy dalszych sukcesów.

Koordynator konkursu Karolina Kmieciak

Poniżej nagrodzone przepisy:

Deserowy ser
Olaf Niestrój klasa 7b

Składniki:
900 g jogurtu naturalnego. 400 ml pulpy z mango .4 galaretki cytrynowe. jedna szklanka gorącej wody.

Sposób przygotowania:
Cztery galaretki cytrynowe rozpuszczam w dwóch szklankach gorącej wody nie gotuje mieszam dokładnie do rozpuszczenia się ich i odkładam do wystygnięcia ale nie dopuszczam do stężenia galaretki. Do osobnej miski wlewam trzy kubki jogurtu naturalnego i jedną puszkę pulpy z mango mieszam wszystko gdy galaretka jest już zimna ale nadal wodnista wlewam i mieszam wszystko razem na okrągłą blachę tortownicę najlepiej nakładam folię spożywczą i wylewam tam wszystkie składniki które zostały wcześniej razem wymieszane wkładam do lodówki do stężenia po czym wyciąga kroje w kawałki o kształcie sera i wdrażam dziurki w kształcie również sera czas sporządzenia razem ze stężeniem około jedna godzina. Smacznego

Świnka pod Hiszpańska pierzynką!
Kacper Skrzypczak kl 8a

Składniki dania Kacpra.
Schab bez kości, szynka Hiszpańska długo dojrzewająca, ser salami, parówka berlinka.
Przyprawy:sól papryka słodka mielona przyprawa knorr czosnkowa grubo mielona do mies,
Panierka :1jajko łyżeczka musztardy rosyjskiej bułka tarta.
Mizeria:4 ogórki zielone gruntowe 5rzodkiewek koperek łyżka śmietany 18% 3łyzki jogurtu typu grecki sól pieprz do smaku.
Mięso rozbić przez folie w miarę cienko posypać przyprawami położyć ser przykryć szynka i złożyć boki mięsa w prostokąt – kopertę. Zrobić panierkę jajko z musztarda wymieszać na jednolita masę obtoczyć mięso i w bułkę tarta. Tak przygotowane mięsa włożyć na 30m do lodówki w tym czasie gotujemy ziemniaki i przygotowujemy mizerię.
Mięso tradycyjnie smażymy na smalcu do zrumienienia. Parówkę nacinamy po bokach i razem z resztą szynki smażymy w głębokim tłuszczu na ośmiorniczki i chipsy z szynki do dekoracji dania.
Z ziemniaków robimy pure.
Smacznego