Ostatnią sobotę grupa uczniów klasy 4b może uznać za nietypową. 23 października w ramach warsztatów „Wiem coś więcej o Poznaniu”, organizowanych przez Towarzystwo Miłośników Miasta Poznania, odbyła się wycieczka do Poznańskiego Muzeum Pyry.
Krótki spacer po Starym Rynku poprzedził wizytę w nietypowym muzeum usytuowanym przy ulicy Wronieckiej. Zajęcia rozpoczęły się od kulinarnej przygody – każdy uczestnik przygotowywał i przyprawiał własną pieczoną pyrę. Następnie przenieśliśmy się do egzotycznego Peru, wraz z Francisco Pizzaro podbiliśmy inkaskie imperium, a potem podziwialiśmy Układ Pyrocentryczny. Odwiedziliśmy także dwór Jana III Sobieskiego i zastanawialiśmy się, skąd się wzięła stonka ziemniaczana. W ten sposób poznaliśmy długą, burzliwą i niezwykle interesującą historię ziemniaka i jego drogę na polskie stoły.
Specjalny strój przewodnika, tematyczna ścieżka dźwiękowa, żartobliwe historie opowiadane w wykorzystaniem gwary poznańskiej , zapachy pieczonych ziemniaków – to wszystko sprawiło, że sobotnie przedpołudnie zapamiętamy na długo.