JEŻ

Zbyt małe spożycie warzyw i owoców, nadmierne spożycie słodkich napojów, nie spożywanie śniadań oraz drugich śniadań w szkole, spożywanie zbyt dużej ilości produktów o niskiej wartości odżywczej jak słodycze, słodkie napoje, słone przekąski to jedne z błędów pojawiających się w sposobie odżywiania dzieci. Zgodnie z zaleceniami warzywa i owoce powinny być spożywane kilka razy dziennie w ramach głównych posiłków oraz pojadania (łącznie co najmniej 5 porcji dziennie). Badania wykazują, że spożycie warzyw i owoców przez dzieci i młodzież w Polsce jest cały czas niezadowalające. Dlatego tak istotne jest, aby już od najmłodszych lat kształtować je w sposób prozdrowotny. W aspekcie narastającej nadwagi i otyłości u dzieci i młodzieży niezbędne jest podejmowanie prozdrowotnych działań edukacyjnych obejmujących całe środowisko szkolne – uczniów, nauczycieli, rodziców.

Nasza szkoła uczestniczy w programie Junior Edu-Żywienie. Zapraszam do zapoznania się z relacją       i z materiałami z VII Narodowego Kongresu Żywieniowego:  https://kongres-zywieniowy.waw.pl/

Możecie Państwo skorzystać z bezpłatnych konsultacji dietetycznych rejestrując się na stronie Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej: https://cdo.pzh.gov.pl/consultancy/#/